It’s the money, stupid!

augustus 10, 2011

En toch is een televisie een prachtige uitvinding, in elk geval voor iemand met enige belangstelling voor historie. Ook op grote afstand, rustig op de bank, een Havanna en een glaasje wijn binnen handbereik, ben je ´erbij´ als er ergens geschiedenis geschreven wordt. Ik laat nog in het midden dat tv het verloop van gebeurtenissen ook beïnvloedt. Zo ben ik ervan overtuigd dat de Vietnam-oorlog, de eerste krijg die we live in de huiskamer konden volgen, nog langer geduurd had als we die napalmbeelden niet te zien hadden gekregen.
Dit jaar worden we als tv-kijkers met een historische bril wel erg ´verwend´. In het voorjaar die zogenaamde Arabische Lente, waarvan overigens te vrezen valt dat die in een barre winter resulteert. ´Mooi, mooi, mooi!´ juichte menige ´Doctor Clavan´ in een westerse tv-studio. Dit in verband met de veronderstelde lokroep van de ´democratie´, het in ons deel van de wereld heilig verklaarde systeem. Dat de ´revolutie´ in ´Arabië ´niets met ideologie, maar alles met werk en dus eten te maken had, werd even over het hoofd gezien.
Hoe dan ook: er werd daar toen in Caïro en Tunis wél geschiedenis geschreven. En ik was ´erbij´.
Dezer dagen breng ik opnieuw uren voor het beeldscherm door. Nogal wiedes, want wat er nu gebeurt, is nog spannender dan het historisch tv-aanbod van een paar maanden terug. De mix van een internationale beurskrach en ´rellen´ in Engeland gaat ruimschoots de geschiedenis halen. En ik was ´erbij´.
Over een jaar of vijftig zullen historici vaststellen dat de lang voordien aangekondigde dood van het westers kapitalisme in augustus 2011 zijn intrede deed. Toen begon het stervensproces; zal te zijner tijd aangetoond worden.
Zeker, ik ben een liefhebber van doemscenario´s. Want vaker dan menigeen lief is, komen ze uit.
En nu beleven we dus dat ons ´systeem´ onderuit gaat.
Oorzaak: het geld is op en bijdrukken helpt niet meer. Ex-president Bill Clinton zei het ooit oorverdovend duidelijk: “It ’s the econemy, stupid.” En als die hapert, is het geld voor ‘leuke dingen voor de mensen’, zoals een salaris, of een uitkering, gewoon op.
Tegen die achtergrond is het geen wonder dat in heel West-Europa een nieuwe generatie woedend in opstand komt. In Madrid en andere steden vooralsnog met een tentenkamp, in Londen al met molotov-cocktails.
Voor het eerst in misschien wel eeuwen weten jongeren in ons deel van de wereld nu dat ze het slechter zullen krijgen dan hun ouders. Geen werk, geen eten, een uitzichtloze toekomst. Ik kan me voorstellen dat je dan kwaad wordt.
En ondertussen verdampen bijna per uur ´papieren´ miljarden, de namaak-rijkdom van westerse democratieën die als voorbeeld voor de hele wereld werden en worden geafficheerd. Terwijl de waarheid is dat de financiële markten de VS en West-Europa nu luid en duidelijk te verstaan geven dat het mooi geweest is met het ´rijke´ en o zo democratische westen: op de pof leven is voortaan iets van vroeger.
Je hebt nu een viertrapsraket nodig als je de top van de westerse schuldenberg wilt halen.
´Dan gaan we dus bezuinigen´, wordt er om het hardst geroepen.
Dat impliceert keiharde ingrepen in sociale voorzieningen, de trots van het westen.
Lukt dat in de democratieën van politici die vooral herkozen willen worden?
Het punt is dat gekozen leiders de dienst niet meer uitmaken, de financiële markten zijn de baas. En een nieuwe generatie heeft dat haarscherp in de smiezen.
Werkloos als die mensen zijn, zullen ze niet werkloos toezien hoe er een streep wordt gehaald door vertrouwde sociale voorzieningen; de lokroep van platte armoe is zo verleidelijk niet.
We beleven revolutionaire dagen, de wereld staat op zijn kop, moeten we Karl Marx herlezen?
De historicus Mark Rutte, tevens even minister-president van Nederland, was aan het Dance Valley-en met xtc-adepten. Een duidelijker aankondiging van de ondergang had ik niet bij elkaar gefantaseerd. En als je toch gedoemd bent, wat maakt het dan nog uit dat je 50 miljard over het hoofd ziet? Je danst gewoon gezellig door op de rand van de vulkaan.

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: