Cruyff is voltooid verleden tijd

augustus 14, 2011

Alle lezers van mijn wekelijkse column zijn behalve clubsupporter in de eerste plaats voetballiefhebber. Laten wij dus allemaal vol bewondering buigen en applaudisseren voor de unieke lob van Bryan Ruiz tijdens de wedstrijd FC Twente -AZ. Ongekende schoonheid op het veld!
Vorige seizoen trakteerde Theo Janssen de voetbalwereld op een supergoal tegen PSV, ook al met een stift dan wel een lob, en dat deed Bryan zaterdag even over. Misschien zijn afscheidsdoelpunt in Enschede, maar wel eentje waar we het over 10 jaar nog over hebben.
Inmiddels is de achtkoppige Ajax-delegatie die op audiëntie ging, nee niet in Rome bij de Paus maar bij die andere Heilige Vader Johan Cruyff in Barcelona, weer veilig geland op Schiphol.
De voetbalwereld is krankzinnig geworden. Acht man komen uit Amsterdam of van hun vakantieadres om de couppleger te bezoeken. Het moet niet nog gekker worden, maar geloof mij, het gaat nog veel gekker worden.
Wie is in godshemelsnaam Johan Cruyff dan wel? Ja, ik weet het: een wereldvoetballer van 40 jaar geleden. Die het Nederlandse elftal liet stikken toen we naar Argentinië moesten omdat mevrouw Cruyff niet wilde dat haar man daarheen ging.
Ik weet dat Cruyff gesteund wordt door allerlei mannetjes die via hem invloed krijgen binnen de voetbalwereld, ik weet waar ik het over heb.
Cruyff is begin jaren negentig een paar jaar trainer geweest van FC Barcelona. Ik denk dat toen iedereen met dat superieure materaal kampioen was geworden. Daarna onderscheidde De Verlosser zich door een litanie van ruzies, weglopen, weer terugkomen en geen verantwoordelijk nemen.
Nu -net benoemtd tot commissaris bij Ajax- is het alweer Pension Hommeles in optima forma.
Cruyff wil dit, Cruyff eist dat, maar tot een bezoek aan de ArenA is hij nog niet te verleiden geweest. Zijn paladijnen die het werk moeten doen, Wim Jonk en Dennis Bergkamp, stellen absurde financiële eisen en meneer Cruyff acht zich boven alles en iedereen verheven door maling te hebben aan alle elementaire regels die gelden als je in een collegiaal bestuur zit.
In plaats van te zeggen: “Meneer Cruyff, u heeft zo veel mensen beschadigd, uw rapport is van een ongekende onbenulligheid en uw inbreng tot op heden van volstrekt onbeduidend niveau, blijf lekker op uw 64ste in uw huis in Spanje”, reist een achttal naar hem af. Om hem te paaien en om te trachten hem uit te leggen dat beslissen zoals in Roemenië onder Ceausescu niet aan de orde is bij Ajax.
Misschien heb je inderdaad acht man nodig om hem dat aan zijn verstand te brengen.
Dus vriendjes zonder kwaliteit benoemen is geen optie, zal hem verteld zijn. Johan zal wel mokkend nadenken hoe hij revanche kan nemen. Gesteund door zijn lijfblad De Telegraaf zal hij zijn ´visie´ voortdurend aan den volke verkondigen. Reken maar dat rancune opnieuw zijn hoofddrijfveer blijkt, dat is al jaren zo.
Cruyff is voltooid verleden tijd, zijn uitvoerende coupplegers dienen zoals dat hoort bij staatsgreepplegers minimaal verbannen te worden en in elk geval het woord ontnomen te worden, geïndoctrineerd als ze zijn met opvattingen van bedenkelijk allooi.
Het is al acht maanden onrustig in de ArenA. De koffers van Jeroen Slop en Henri van der Aardt staan al weken ingepakt, van een nieuwe directeur is in geen velden of wegen ook maar een spoor te bekennen. De enige die op prima wijze dit rampzalige zooitje ontstijgt, is Frank de Boer, bezig uit te groeien tot een geweldige trainer en een rustgevende factor.
Maar de machtsstrijd is nog lang niet gestreden. Sterker nog, die is pas net begonnen.

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: