Oranje op één? De middelmaat regeert!

augustus 28, 2011

Nederland staat eerste op de wereldlijst van de FIFA. Boven landen als Brazilië en Spanje. Nederland op één, terwijl wij nog nooit -behalve in 1988- ook maar iets hebben gewonnen met de trots der natie.
We staan bovenaan omdat wij meestal keurig winnen van Moldavië, Andorra, Vaticaanstad, Liechtenstein en Lapland-noord.
Maar Pas als het in grote toernooien om het echie gaat geven we niet thuis.
De WK-finale tegen Spanje was dé kans op eeuwige roem maar de zo als altijd op beslissende momenten falende Arjan Robben, het in Oranje matige spel van Robin van Persie en het idiote fysieke wangedrag van Nigel de Jong hield Oranje ver van een mogelijke wereldtitel.
We gingen vervolgens stug door met het winnen van potjes tegen derde-rangsnaties en verzamelden zo de nodige punten. Maar als we ergens volgend jaar ver weg in de Oekraïne de halve finale bereiken, hebben we al zoveel kaarten gescoord dat de halve ploeg geschorst toekijkt. Ik geef toe, ik overdrijf enigszins.
We zijn een klein land met een aantal excellente spelers die in het buitenland riant hun zakken vullen, maar het algemene beeld van ons voetbal verdient de kwalificatie middelmatig.
FC Twente, samen met Ajax toch toonaangevend in Nederland, leek tegen Benfica in Lissabon wel een clubje junioren. Gen schande, wel een feit. Drie dagen later verpulverden de Twentenaren VVV, het had 10-1 moeten zijn.
Illustratief voor het grote verschil tussen de Europese top en de nationale. FC Twente veel te sterk voor VVV, maar kansloos tegen Benfica.
En als ik de poule-indeling voor Ajax in Europa bekijk, met uitjes naar Olympique Lyon, Real Madrid en Dynamo Zagreb, dan vrees ik dat de Amsterdammers niet eerste, tweede of derde worden.
Niettemin vindt het Nederlandse voetbalwereldje zichzelf enorm goed en ach, wat doet het er toe, leef lekker in die waan. Ga vast straten versieren, laat er nog een tatoeage op je linker bil bijzetten en iedereen is weer een zomer lang gelukkig.
Zo las ik dat een meneer Gijs de Jong (nog nooit van gehoord maar heel belangrijk binnen de leiding van de KNVB) zijn tevredenheid uitsprak over de arbitrage dit seizoen. Ik verslikte mij in mijn cocktail.
Tevreden? Ik heb alle wedstrijden gezien en een leger nitwitten kende onterechte strafschoppen toe of gaf terechte strafschoppen juist niet. Er werden rode kaarten uitgedeeld die helemaal nergens op sloegen, of men vergat even dat een doodschop met meer dan een vrije trap bestraft behoort te worden.
Al die hopeloze fluitisten hebben door hun falen de wedstrijden en de uitslagen beïnvloed.
En wat vind een meneer De Jong? Dat het crescendo gaat met de arbitrage!
En zo houden wij ons permanent voor hoe goed en briljant wij zijn. Maar net als Rutte speelt het Nederlandse clubvoetbal binnen Europa geen enkele rol. Is dat erg? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: