Europa overkomt ons

augustus 29, 2011


Ik viel in Zomergasten van de VPRO. Doelbewust elitaire formule van omstreeks 25 jaar geleden. Publieke omroep voor een mini-publiekje. Maar de laatste zomergast Guy Verhofstadt, de Belgische ex-premier, bleef me toch boeien.
Ik mag die man wel. Een gedreven idealist met wie niettemin te lachen valt. Vlaamse Bourgondiër, wijnboer in Italië, belezen, minder geneigd een kaartje voor Dance Valley te kopen, liever restaurateur van eeuwenoude pandjes.
Het idealisme van die man betreft Europa. Hij gelooft er heilig in.
Ik niet.
Volgens Verhofstadt is het minimale ´draagvlak´ voor Europa te wijten aan de politieke leiders. Die moeten zich niet laten afleiden door hun positie na de volgende verkiezingen, maar de kiezers van het belang van Europa overtuigen.
Aangenomen dat je een Europese idealist bent: daar zit wat in.
Maar als dat nou niet lukt? De kiezers overtuigen?
Die vraag werd ´m niet gesteld.
Verhofstadt zei het niet, maar suggereerde dat Europa er hoe dan ook komt. Dan telt dus het democratisch deficit.
Nederland en Frankrijk stemden per referendum tegen de Europese grondwet. Er werden een paar zinnetjes in veranderd, maar de Fransen en de Nederlanders kregen niet nóg een keer de kans om nee te zeggen.
Sindsdien koester ik een diep wantrouwen jegens Europese idealisten. Wat de kiezers er ook van vinden, Europa wordt hen door de strot geduwd. En nu ook onder verwijzing naar de noodzakelijk genoemde redding van de zegenrijke euro die verstandige mensen nooit begeerden. Voordien was het argument een nieuwe Europese oorlog voorkomen.
Als iets van democratie een Europese verdienste is, dan zetten Verhofstadt c.s. die verworvenheid op het spel. Ik weet dat er een Europees parlement is, echt iedereen (van Bulgarije tot Ierland) weet dat Mickey Mouse daar voorzitter is van alle fracties. Het Europees parlement, het kost een paar centen, maar je hebt er niks aan.
Goed denkbaar is dat politieke leiders er gewoon niet in slagen hun bevolkingen van de charme van Europa te doorgronden.
Volgens Verhofstadt zijn het dan slechte of verkeerde leiders.
Het is raar dat hij uitsluit dat kiezers het bij het rechte eind hebben. Waar staat geschreven dat politieke predikanten meer gelijk hebben dan de kiezers?
Er staat wèl geschreven dat parlementair ongehoorzame leiders uiteindelijk revolutie over zich afroepen.
Europa is ons tot nog toe overkomen. Het lijkt me zeer de vraag, meneer Verhofstadt, of het ons nog een keer, en dan dubbel en dwars, overkomt.

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: