Einde competitievervalsing en de beste bondscoach ooit

september 4, 2011

Eindelijk was het op 31 augustus dan middernacht en was de schandelijke competitievervalsing ten einde. De transfermarkt was gesloten en de balans kon worden opgemaakt.
De verliezer was natuurlijk FC Twente. Men is zowel Theo Janssen kwijt geraakt als de nu echte vedette Bryan Ruiz.
Doodzonde dat hij naar een middenmoter in Engeland gaat. Hij was een sieraad op onze velden. Maar ja, hij koos voor het geld.
FC Twente heeft daar Leroy Fer voor terug. Martin van Geel beweerde bij hoog en bij laag dat Fer bij Feyenoord zou blijven en dat hij stond voor die belofte. Toen wist ik genoeg, Fer zou vertrekken.
Toch betwijfel ik of hij zomaar een basisplaats verovert in Enschede. Janssen en Luuk de Jong zijn natuurlijk zeker van hun positie. En je zet ook Wout Brama niet op de bank.
Naast de verliezers Twente en Feyenoord is er ook een winnaar en dat is Ajax.
Waar de coupplegers -begreep ik- nog vrij rondlopen en niet in het cachot verpieteren wegens het voor eigen gewin schandelijk beschadigen van integere bestuurders, heerst er bij de afdeling van coach Frank de Boer rust, eenheid en plezier; de basis van succes.
Alleen Maarten Stekelenburg verliet de hoofdstad maar alle belangrijke spelers bleven en nu men ook nog met Dimitry Bulykin een extra spits heeft binnen
Gevist, is de selectie klaar voor de strijd met FC Twente en PSV.
De Eindhovenaren strooiden met geld alsof het om confetti ging. Men kocht links en rechts van alles. Hoe kan dat toch? Bijna failliet, de gemeente springt bij met gemeenschapsgeld en de club geeft dat zonder een spier te vertrekken uit. Dus wanbeleid loont, althans op deze wijze. Onbegrijpelijk dat men dit tolereert. En het volk kijkt toe en haalt de schouders op. Ik hoop echt dat PSV ook met deze spelers geen kampioen wordt.
Ajax gaat voorlopig elke week loodzware wedstrijden spelen in de Champions League en de vermoeidheid van het reizen en spelen, plus de blessures, gaan straks zeker hun tol eisen en dan zou FC Twente wel eens de lachende derde kunnen zijn. Ook zonder Bryan Ruiz staat er een mooie, solide ploeg met aan het hoofd Co Adriaanse die na drie maanden heeft bewezen de juiste man op de juiste plaats te zijn.
Zoals voorspeld won Nederland van San Marino met recordcijfers. Nog nooit scoorde de trots der natie elf keer en ook het feit dat men geen goal tegen kreeg is tekenend voor de werkwijze van Bert van Marwijk.
Geen discussie mogelijk, hij is de allerbeste bondscoach die wij ooit hebben gehad. Beter dan Rinus Michels -de bullebak- of Marco van Basten en zijn kaartvriendjes, of al hun voorgangers of opvolgers. En laat ik over de totaal mislukte Louis van Gaal maar helemaal zwijgen. Ze kunnen niet in de schaduw staan van de man die eenvoud en vakmanschap uitstraalt.
Maar dat is natuurlijk nog geen garantie dat Oranje een titel pakt.

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

One Response to “Einde competitievervalsing en de beste bondscoach ooit”

 1. Soeverein Says:

  Via redactie-email:

  Hallo Peter,

  Mooie column alweer. Het is inderdaad belachelijk dat de competitie al paar wedstrijden onderweg is en dat spelers nog van club kunnen wisselen dat kan natuurlijk niet. Half juli en anders eind juli moet de transferperiode afgelopen zijn. En ook tijdens de winterstop geen transferperiode. Je begint met zoveel spelers en daar moet je het gewoon mee doen. Twente is uiteraard de grote verliezer. Want eerst Janssen aan Ajax en nu Ruiz naar middenmoter Fulham. Eerst kiest Ruiz bescheiden voor het meisje in de fanshop. Maar als de miljoenen van Fulham er aan komen kan Ruiz helaas geen nee zeggen. Jammer want zo’n goeie voetballer verdient een betere club. Vertongen en Vd Wiel zeiden nee tegen Valencia. Kijk dat is pas klasse. Ze zien dat bij Ajax weer iets moois aan het ontstaan is en ze spelen Champions League. En Valencia is toch een veel mooiere club dan Fulham.

  Fer vind ik echt een overschatte voetballer. Ik vond Twente zich zelf belachelijk maken om telkens maar proberen kost wat kost Fer binnen te halen. Kijk als je nou zoveel moeite neemt voor Sneijder, Xavi, Iniesta, Messi dan zeg prima maar voor Fer gaat veel te ver. En dan zo’n bedrag 5,5 miljoen euro betalen. Ik moet nog zien of Fer het inderdaad maakt bij Twente. Want ik las Co wou hem ook als verdediger gaan gebruiken. Maar dat wil Fer niet hij ziet zich zelf als een middenvelder. Dat gaat nog botsen met Co. Ik zie Fer, Janssen en de Jong niet uit het elftal spelen. Feyenoord heeft met Bakkal een betere speler terug gekregen. Iemand die onder Fred Rutten geen kans heeft gehad.

  Ajax heeft het inderaad super gedaan. En daar voor mag je Danny Blind ook een compliment maken. Het is jaren geleden dat Ajax er alleen op Stekelenburg na de selectie bij elkaar heeft kunnen houden en met nieuwe aanwinst Bulykin zelfs een prima spits er bij heeft gekregen. Hij zou net als Pantelic zo belangrijk kunnen worden. Hij maakte bij Ado al 21 treffers en bij Ajax met nog betere voetballers moet Bulykin zeker weer de nodige doelpunten kunnen maken.

  In juni zei Marcel Brands nog dat Psv geen koopclub meer wou zijn. Nou wat zijn ze dan? Ze hebben meer als 25 miljoen euro aan nieuwe spelers uit gegeven. En dan zegt Marcel Brands ook nog nee Psv hoeft geen kampioen te worden dit seizoen. Dan moet je ook eerlijk durven zeggen we hebben zoveel geld uit gegeven we moeten kampioen worden. En hoe komen ze aan dat geld allemaal? Het is zeker te hopen dat Ajax en Twente 1 en 2 worden en dat de lampjes weer geen champions league halen. Dan hebben ze echt een probleem in de lampenstad. Of kloppen ze dan alweer aan bij de Gemeente en zegt die dan hier hebben jullie weer € 48 miljoen euro?

  Over Bert van Marwijk als beste bondscoach ooit ben ik het niet eens. Als je Huntelaar zo weinig vertrouwen geeft en van Persie 7 wedstrijden lang tijdens Wk laat staan terwijl, je met Huntelaar een top spits op de bank hebt zitten dan ben je een waardeloze bondscoach. Als Bert Huntelaar als spits tijdens Wk had laten spelen en Nederland niet zo angstig had laten voetballen in de finale tegen Spanje was Oranje wereld kampioen geworden. Kijk met dit materiaal wat Oranje heeft komt iedereen in de halve finale of finale dat is geen kunst. De kunst is om met dit Nederlands elftal Europees en Wereldkampioen te worden. Dat moet ik Bert nog zien doen. Want wat als iedereen fit is moet Huntelaar dan weer plaats op de bank nemen? Moet dan weer die misselijke, irritante van Persie in de spits gaan spelen. Van Persie is geen echte spits dat hebben we allemaal kunnen zien. Ruud Geels zelf een top spits zei het ook. Huntelaar is een echte spits, een neus voor de goal die hoort in het Nederlands elftal in de spits. Maar Bert van Marwijk is bang om van Persie op de bank te zetten. Want dan gaat meneertje moeilijk doen zo als hij dat tijdens WK ook al deed toen hij gewisseld werd. Nou toen had ik hem meteen naar huis gestuurd en nooit meer opgeroepen voor Oranje.

  Peter het gaat u goed. Tot de volgende column.

  Gr Maurice


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: