De ondergang van de rechtstaat

september 30, 2011

De natie is beklagenswaardig en de volksvertegenwoordiging in de overtreffende trap daarvan. Al die opwinding over ´doe eens normaal man´, maar amper aandacht voor het wankelen van de verzorgings- én de rechtstaat.
Met die verzorgingsstaat ben ik gauw klaar. Redden wat er nog te redden valt, veel zal het niet zijn. De onvermijdelijke herverdeling van de welvaat binnen Europa en vooral mondiaal, heeft zo zijn consequenties. Voor ons deel van de wereld komen die vooral neer op inleveren. Dit is geen nieuws, dit weet iedereen die niet slaapwandelt.
Omdat daaraan nog wél wat te doen valt, is wat mij betreft boeiender de ondergang van de rechtstaat. Die is bij de heren Rutte, Donner, Opstelten en Teeven in verkeerde handen gevallen. Ik druk me mild uit.
Dit kwartet van tamelijk louche verkrachters van fundamentele beginselen van de rechtstaat heeft gekozen voor een vorm van klasse-justitie die zijn weerga niet kent. De verhoging van de griffierechten betekent in de praktijk immers dat arme mensen toegang tot de rechtspraak wordt onthouden, onmogelijk gemaakt.
Hoe krankzinnig is een regering die oordeelt dat het recht te duur is geworden? Ik heb niet permanent voor de buis gehangen, maar ik meen dat er aan deze nationale mensenrechtenkwestie tijdens de algemene beschouwingen geen woord besteed is.
Hoe ziek is een regering die een duidelijke uitspraak van de Hoge Raad (de ID-kaart dient gratis verstrekt te worden) in een mum van tijd negeert via de truc van reparatiewetgeving? Zo´n Donner die nota bene de functie van onderkoning begeert, trekt als Piet Pelle op zijn Gazelle een lange neus naar ´s lands hoogste rechtscollege. De Kamer knikkebolt en je mag alleen maar hopen dat de Eerste Kamer nog ´ho´ roept.
En ondertussen zijn de rechters razend (en terecht) dat ze het fenomeen van de minimumstraf krijgen opgedrongen. Het klassieke principe van de onafhankelijke rechter in de gauwigheid even door het toilet gespoeld.
Was de uitdrukking inmiddels niet besmet geraakt, dan had ik tegen de eeuwige ‘weglacher’ Rutte en zijn verstandelijk beperkte vazallen op het pluche gezegd: ´Heren, doe eens normaal´. En ´heren´ dan vervangen door een minder beschaafde aanduiding.
Maar ja, de volksvertegenwoordiging vindt het allemaal wel best. De meeste kiezers ook, valt te vrezen.
De natie is beklagenswaardig.
Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: