Huizenmarkt: de professor denkt niet na

oktober 7, 2011

Lees op de site van RTL-Z een column van prof. dr. René Tissen (Nyenrode). Over de huizenmarkt. Hij wijst erop dat wetenschappers een jaar of drie geleden al –tevergeefs- waarschuwden voor een prijsdaling tot wel 20 procent. Dat klopt niet, er waren toen ook wetenschappers die in dit verband tot wel min 40 procent kwamen.
Voor zover een gemiddelde prijs iets zegt (nogal weinig) is een huis inmiddels ruim 10 procent goedkoper dan in 2008 en zelfs een belanghebbende als de NVM voorspelt nu dat het bij die 10 procent niet blijft. En mij zou het geenszins verbazen als het uiteindelijk iets van 35 procent wordt. Een prijsdaling à la eind zeventiger jaren van de vorige eeuw. Daarna duurde het 15 jaar voor de prijzen weer hun oude niveau bereikten.
Hoogleraar Tissen doet in zijn column een voorstel om het drama op de woningmarkt alsnog te voorkomen of althans te beperken. Hij heeft het over een win-win suggestie en juist omdat ik weet dat win-win per definitie ondenkbaar is zodra het over geld gaat, raakte ik geïnteresseerd.
Het Plan-Tissen komt erop neer dat de jaarlijks aftrekbare som aan hypotheekrente voor de resterende looptijd van de woninglening ´contant´ wordt gemaakt. De hypotheekgever krijgt dat geld niet in handen, maar het wordt gebruikt om zijn schuld aan de bank te verminderen. Waar tegenover staat dat hij geen aftrek hypotheekrente meer geniet.
Even rekenen. Stel: een (resterende) hypotheekschuld van 2 ton, een resterende looptijd van 20 jaar, rente 5 %., belastingtarief 42 %. Contante waarde: € 84.000.
De hypotheekgever ziet zijn schuld tot € 116.000 teruggebracht, zijn netto-voordeel bedraagt € 1.516 per jaar, de Belastingdienst is € 1.774 minder aan ´subsidie´ kwijt.
Dus toch win-win in een financiële kwestie? Nee, want er is een derde partij in het spel, de bank. Die ziet zich gedoemd de rente gedurende 20 jaar niet langer over 2 ton maar over € 116.000 te berekenen en levert dus fors in.
Zeker nu is de kans nul (of nog minder) dat financiële instellingen met minder inkomsten uit bestaande contracten genoegen nemen.
Het Plan Tissen is ondoordacht en heeft geen kans van slagen.

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

2 Responses to “Huizenmarkt: de professor denkt niet na”

 1. anton pater Says:

  Volgens mij zijn de Woning-Prijzen gedurende de laatste 2 Decennia, met welbevinden van Onze Lands-Regeerders,
  en tot groot genoegen van Makelaars, Hypotheek-verstrekkers, Notarissen en andere deelnemers aan deze vorm van Georganiseerde Criminaliteit, tot waanzinnige hoogten gemanipuleerd.
  Het lijkt mij dus niet meer dan Normaal dat deze prijzen met ca. 50% zouden moeten dalen.
  Ik zou trouwens dat huis van die prof. dr. Tissen wel eens willen zien.
  Die gasten hebben altijd Makkelijk Lullen


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: