Bewondering voor Yuri

oktober 16, 2011

Het was een inktzwarte zaterdag voor uw columnist. Ik ben een enorme fan van Yuri van Gelder. Niet alleen hebben wij dezelfde lichaamsbouw en spiermassa, ik koester ook diepe bewondering voor zijn doorzettingsvermogen. Afgemaakt omdat hij coke snoof en dan zo terugkeren aan de top, knap. Helaas een verkeerde afsprong bij de wereldkampioenschappen turnen en zijn Olympische droom viel in duigen.
De hypocriet Mart Smeets die alle dopingzondaars in het fietsen in bescherming neemt omdat hij in dat milieu zijn boterham verdient, oordeelt altijd meedogenloos over alle andere topsporters, zoals Yuri van Gelder. Raar dat nooit iemand die walgelijke Smeets eens op zijn nummer zet. Is iedereen bang voor dit volgevreten instituut? Vijfentwintig keer de Tour de France volgen en dan alleen Paris en Marseille foutloos uitspreken, dat zegt mij genoeg over het niveau van deze ‘ik ben geweldig’ Mart.
Wanneer zijn wij op de TV eindelijk verlost van de egotripperij van reporters uit het verleden? Mart en Jack van Gelder, maar die namen had u zelf al ingevuld. Ik voeg daar ook Ivo Niehe aan toe en -zag ik het goed- dat men ook weer Catherine Keyl uit de mottenballen heeft gesleept?
Terug naar onze voetbalcompetitie en het bijna zielige Ajax. Zelfs een in de laatste minuten bevochten gelijkspel tegen een uitstekend AZ wordt door Frank de Boer en de rest van de club met tevredenheid beleefd. Hoe snel kan je als topclub naar de middenmoot zakken als je een gelijkspel in eigen huis als winst begroet?
Zo spelende kan Ajax de titel vergeten en ´overwinteren´ in Europa staat ook al op de tocht als deze week het tripje naar Zagreb niet goed verloopt. En waarom zou het na zes wedstrijden zonder winst plots wèl soepeltjes verlopen?
Stel nu eens dat Cruyff zijn revolutie niet had gepleegd. Dan was hij in zijn wekelijkse Telegraaf-column helemaal uit zijn dak gegaan en zou bij de Amsterdammers niemand deugen.
Nu hij zelf de voetbalbaas is zwijgt hij in alle talen. Ook nog hypocriet dus.
PSV wint tegenwoordig alle wedstrijden zonder geweldig te spelen maar wat telt is het aantal punten die je in mei hebt verzamelt en alhoewel uw columnist helemaal niets heeft met de Eindhovenaren (saai voetbal zonder enige uitstraling) zijn ze met AZ en Twente wel een serieuze titelkandidaat. Ajax moet voorlopig even zijn mond houden. En dat doet pijn in Amsterdam, heel veel pijn. Maar nog veel meer in Barcelona en ik kan een glimlach niet onderdrukken.

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: