Apartheidspolitiek in Europa

oktober 23, 2011

In Engeland wordt de roep om een referendum over het Britse lidmaatschap van de EU steeds luider. Premier Cameron voelt er niets voor. Zoals Balkenende in ons land een tweede referendum over de Europese grondwet, die niet zo heten mag, weigerde. Nadat we bij de eerste gelegenheid ongehoorzaam tegen hadden gestemd.
Vanmiddag betoogde PvdA-Kamerlid Frans Timmermans in Buitenhof voor de zoveelste keer dat de anti-Europese gevoelens in de samenleving ook en misschien vooral het gevolg zijn van het feit dat de politici niet goed uitleggen hoe voordelig de EU wel niet voor ons is.
Ik vermoed dat bedoeld wordt dat wij, het volk, te dom zijn om de ongetwijfeld complexe materie van de toekomst van Europa (en die bijbehorende munt) te doorgronden. Het lijkt de politieke elite daarom maar beter dat wij ons er verder niet meer bemoeien, wij zijn dombo´s die niet begrijpen wat in ons belang is, en dus kop dicht, de boven ons gestelden hebben het beste met ons voor, heb vertrouwen en het komt allemaal goed.
Toen ik naar Timmermans zat te luisteren, moest ik ineens aan Zuid-Afrika denken. Was een idee achter de apartheidspolitiek niet dat de zwarten te dom waren voor het algemeen kiesrecht? Wij hebben al een tijdje kiesrecht, maar voor het stemrecht in kwesties die onze toch al somber ogende toekomst raken, acht men ons (nog?) te dom. Dus referenda? De politieke elite maakt gehakt van elke suggestie in die richting. Wij snappen immers de ballen van de o zo ingewikkelde vraagstukken die men in Den Haag en vooral te Brussel heel graag voor ons blijft oplossen. Natuurlijk wel tegen een redelijke vergoeding.
Je hebt nu ´all over the world´ die tentjes-demonstranten die -denk ik- méér dan de uitwassen van het kapitalisme aan de orde stellen. Na de kredietcrisis, de bankencrisis en de schuldencrisis tekent zich nu ook een crisis van de democratie af.
Voor zover ik weet, zijn er in Zwitserland geen tentenkampen van verontruste jongelui. Zou het ermee te maken hebben dat er in dat land vrijwel elke zondag een bindend referendum wordt gehouden?

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: