De gerookte Zalm van knechtje Rutte

oktober 26, 2011

En toch heeft het een zekere charme: de EU en de euro wankelen, maar de heren Rutte en De Jager melden opgewekt dat ons land een succesje heeft geboekt. Te weten: heel misschien komt er een eurocommissaris die in de boeken van de lidstaten mag loeren.
Voorstelletje van Mickey Mouse, hele verhalen in de vaderlandse pers. En meteen een naam: Gerrit Zalm. Nederland spreekt een woordje mee, mooi toch?
Even vergeten dat nóg zo´n commissaris ook meteen weer 1.000 EU-ambtenaren aan een aantrekkelijk belegde boterham helpt.
En van Zalm weten we dus dat hij slecht is in het analyseren van Griekse en/of Italiaanse statistieken, waarvan iedereen al sinds het begin van de jaartelling weet dat die van een briljante creativiteit getuigen. Meneer ´Il Duro´? Behalve dan als er besluiten vallen. En Italië dus toendertijd toch de euro kreeg. Nederlander met een broodje kaas en een glas melk. Met misschien ook nog een rietje. Gerookte zalm met een fles Chablis had beter gewerkt, meer indruk gemaakt.
Arm Nederland. Per definitie weggespeeld door Duitsland en Frankrijk. Niettemin kwam de Tweede Kamer op nota bene een zaterdag vergaderen om de Franse president en de Duitse bondskanselier voor de laatste keer te waarschuwen. Op zaterdag? Heel bijzonder. Alsof de meeste werknemers niet al jaren vertrouwd zijn met de 24-uurs economie.
De poging tot debat ging nergens over. Knechtje Rutte, de minister-president van Nederland, mocht van Dame Merkel en de door de Fransen zelf al af geserveerde Nicolas niets zeggen.
Heel misschien komt die speciale euro-boekhouder er wel. Troostcadeautje voor Rutte. Kost een paar centen, maar wat kan het schelen. Heel Nederland tevreden, afgescheept met een In Holland-diploma van nul en generlei waarde.
Is het nou zo moeilijk om af te spreken, toe te geven, dat ons Madurodam er binnen Europa niet toe doet?
We presenteren ons deftig en geleerd als ´Excelsior´ en we staan dus al jaren ergens in het rechterrijtje. Of in de Jupiler League. Niks mis mee, maar doe dan niet of je kans maakt op Europees voetbal.
Benieuwd hoe hoog de blanco cheque uitpakt die Rutte vanavond uitschrijft. Iemand met echt heel veel verstand van een nulletje meer of minder. Zaterdag nog een keer de Tweede Kamer laten opdraven? Op zondag mag niet van gedoogpartner SGP.
De financiële minnaars Angela en Nicolas zullen vannacht in hun Brusselse sponde bibberen bij het idee dat Ronald Plasterk hun romance komt opblazen.
Ik zou -zeker naast de bondskanselier- ook niet rustig pitten in de wetenschap dat een Nederlandse volksvertegenwoordiger van de PvdA op elke moment zijn fatale klop op de deur kan laten horen.

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: