Mauro en de farizeeërs van de SGP

oktober 30, 2011

Benieuwd hoeveel christenen er tussen het CDA-congres van gisteren en de stemming in de Tweede Kamer over ‘de zaak Mauro’ aanstaande dinsdag, niet alleen van hun stoel zullen zijn gevallen van verbijstering, maar ook van hun geloof.
Het had een waardig congres moeten worden, waar de aloude normen en waarden van het Christelijk Democratisch Appèl eens stevig zouden worden opgepoetst, zodat ‘het sociale gezicht’ van de partij weer een beetje smoel zou krijgen.
Had gekund. Ondanks het slappe speechje van partijleider Ruth Peetooms, ondanks de galmende ram op het publi-orgel van Maxime Verhagen; jammer trouwens dat Camil Eurlings niet beschikbaar was voor een snikkend slotakkoord, te druk met andere zak(k)en.
Maar wat gekund had, gebeurde niet. Mauro hing als een stapelwolk boven het congres en maakte pijnlijk duidelijk dat het CDA (op twee smoelen na: Ferrier en Koppejan) helemaal geen sociaal gezicht heeft. En zoals het een stapelwolk betaamt, groeit hij groter en groter. Dus werpt hij niet alleen zijn schaduw vooruit naar die stemming van dinsdag, maar overschaduwt hij inmiddels ook heel dit gedoogde kabinet. Het aantal zetels van het CDA is volgens de jongste peilingen al gereduceerd tot 11, Verhagen scoort nog slechts 3% in de populairiteitspolls. Pontius Pilatus Rutte wast grijnzend zijn handen in onschuld en Judas Wilders wrijft zich er vergenoegd in: so far, so good. Alleen dinsdag nog even die stemming over die uitzetting uitzitten.
Want wie dacht dat het kritiek wordt, dinsdag, heeft het mis.
’t Gaat gewoon om een simpel een-tweetje: de farizeeërs van de SGP lopen zich alvast warm langs de zijlijn voor de definitieve Judaskus.
Kijk, als Ferrier en Koppejan blijven dwarsliggen en tegen de uitzetting van Mauro stemmen, komt het CDA één stem tekort om de wens van minister Leers te honoreren. Wèns ja. Want hoewel de CDA-minister van Excommunicatie “slechts het regeringsbeleid uitvoert” hóeft hij Mauro niet uit te zetten; hij kan namelijk gebruik maken van zijn discretionaire bevoegdheid. Wat gewoon betekent dat hij met een simpele handtekening een uitzondering op de wettelijke regel kan maken. Als hij dat wil. Maar hij wil niet.
Want toen de rechter enige tijd geleden besloot dat Mauro mocht blijven, ging Leers -bang voor precedentswerking- in hoger beroep bij de Raad van State. Had ie dat niet gedaan, dan was de zaak-Mauro nooit zo hoog opgespeeld en was alles voor iedereen met een sisser afgelopen.
Maar Leers deed het wel, Mauro werd een ‘item’ en heel Nederland wist ineens van zijn bestaan. Half Nederland lag ook meteen dwars: Mauro moet blijven.
Dus komt het nu aan op een stemming, waarvan de uitkomst bij voorbaat vaststaat: Mauro moet weg.
Waarom? Omdat die ene stem die het CDA tekort komt bij die stemming, probleemloos wordt aangevuld door de SGP. De tweemans-medegedoogfractie heeft dat namelijk al toegezegd: ze zullen meestemmen met het regeringsbeleid.
Christenen onder elkaar nietwaar? Want zonder de cruciale stemmen van de SGP zou dit draaikontkabinet weleens kunnen struikelen over Mauro. En daarmee vervalt ook de mogelijkheid voor de funda’s van de SGP om via het CDA christenfundamentalistische ‘dingetjes’ als -ik noem maar wat- koopzondagen, abortus, euthanasie, aan de orde te stellen en waar mogelijk te beperken of zelfs helemaal te verbieden. Zolang het CDA in dit kabinet zit, kan de SGP nog lekker peuteren aan onze democratisch verkregen verworvenheden.
Valt het kabinet, dan valt ook het doek voor de SGP.
Tja, dan is de keus tussen gedogen en mededogen blijkbaar ineens glashelder.

Renée Vonk
Medewerker Soeverein

Advertenties

3 Responses to “Mauro en de farizeeërs van de SGP”

  1. Bert Says:

    Scherpe analyse, helemaal mee eens!


  2. Het is triest dat ik af en toe zelfs een glimlach niet kan onderdrukken


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: