PvdA: kies Hans Spekman als voorman!

oktober 30, 2011

Omdat ik in 1977 uit de PvdA stapte (zittend premier Den Uyl had 10 zetels gewonnen maar mede door stompzinnigheid van het PvdA-congres kwam een tweede kabinet-Den Uyl er nooit), ben ik wel de laatste om die partij te adviseren.
Staat tegenover dat ik als antieke socialist nog steeds vind dat onderliggende partijen geholpen moeten worden en nu dus ook de PvdA. Bovendien adviseer ik gratis, een fenomeen waarvan de bobo´s van die club, om begrijpelijke redenen in de waarneming van menigeen verworden tot een soort uitzendbureau voor baantjesjagers en carrièremakers, allang afscheid hebben genomen.
Je had dat Limburgse vlieggewicht Ploumen die een tijdje gelijk een assistente van Hans Klok de onzichtbare voorzitter speelde. Niettemin lanceerde ze vanuit de coulissen het idee dat een PvdA-type in een politieke of (semi-)overheidsfunctie nooit méér mag verdienen dan de Balkenende-norm. Een idealistisch gemotiveerde sociaal-democraat behoort met de helft van zo´n topinkomen genoegen te nemen. Dat is ongeveer drie keer modaal en dus riant. Dan krijg je dus niet de beste mensen? Wie zijn inkomen van een hogere orde acht dan maatschappelijke betrokkenheid is geen sociaal-democraat en kan dus onmogelijk namens de PvdA een functie bekleden.
Dat is één.
Punt twee: als de PvdA nu weer in de sores zit over de Europese crisis en de mislukte ex-minister van Feesten & Partijen die zich ineens ontwikkeld zou hebben tot geschoold econoom, dreigende taal uit in de richting van het kabinet: druk dan door. Ik ben een simpele ziel, ik weet niet beter of de oppositie wordt geacht een regering ten val te brengen. Sociaal-democraten behoren zeker het extreem a-sociale kabinet-Rutte bij een eerste gelegenheid pootje te haken. In Buitenhof legden twee serieus te nemen PvdA-hoogleraren uit dat hun partij tegen het Merkozy-accoord moet stemmen. Ze hebben gelijk. Het gaat om een lege huls waarmee de financiële markten afgelopen vrijdag al afgerekend hebben.
Ik vermoed dat Cohen dezer dagen vooral van Europa wakker ligt. En niet van Mauro. Laat hij zijn fractie tegenstemmen? Vast niet. Liever Europees gelazer voorkomen dan de optie van een nieuwe bewoner van het Torentje die fatsoenshalve het persoonsgebonden budget van tragische patiënten overeind houdt. ´t Is maar wat je wilt en van belang acht.
Ten derde. In de emo-mediacratie van de Paul de Leeuw-achtigen is er voor een veel te nette en misschien ook wel te oude man als Cohen niks te zoeken. De ideale vice-voorzitter van de Raad van State. In dit crisistijdperk géén oppositieleider, met zijn ambtelijke ideeën is hij door de tijd ingehaald.
Het valt niet veel langer meer te ontkennen dat de PvdA aan een nieuwe chef toe is. Er zingen namen rond: Asscher, Dijsselbloem,Timmermans, dat vooral nucleaire joch Samson. ´t Zal best. Maar ik denk dat de enige die de PvdA aan nieuw sociaal-democratisch elan én aan nieuwe kiezers kan helpen Hans Spekman is.
De PvdA is de weg kwijt geraakt doordat de Jan Schaefers van die partij in de hoek werden geparkeerd. Want ´in gelul kun je (nog steeds) niet wonen´.

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

One Response to “PvdA: kies Hans Spekman als voorman!”

  1. van de Rijt Says:

    Voor iemand die de Partij verliet heeft u zeer zinnige adviezen in petto.Helaas na de motie Rekman is de sociaal democratie ten onder gegaan door allerlei lieden die het niet verdienen deze partij te lijden.Melkert was ook zo een castingblunder geweest..Bos was meer een carrière jager.Wim Kok was degelijk maar blameerde zich met zijn zakkenvullerij na zijn politieke carrière.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: