De tussenstand

november 6, 2011

Deze week zal ik u niet lastigvallen over de meedogenloze strijd om de macht die bij Ajax woedt en die helemaal blootgelegd wordt in het excellente boek van de journalist Menno de Galan, zoon van wijlen informateur Cees de Galan, “De Coup van Cruyff” heet het, en daar is geen woord aan gelogen.
Uw columnist neemt u even mee langs de velden en maakt een tussenbalans op.
FC Twente en PSV zijn al zeker van overwinteren in Europa, Ajax zelfs nog in de race voor de tweede plaats in de groep en kwalificatie voor de volgende ronde van de Champions League.
´De hand van Cruyff is zo zichtbaar!´Kirren de adepten, van wie het aantal wel afbrokkelt.
Het leukste van voetbal is en blijft dat garanties en zekerheden niet bestaan. Zo speelde Groningen vorige week Feyenoord helemaal zoek, een week later mogen ze dolblij zijn met een punt bij RKC dat net vier keer op rij had verloren.
Vitesse dacht al aan Europees voetbal, won een paar keer met mazzel, maar ging struikelend onderuit bij NAC.
Dat Feyenoord weer verloor is niet echt nieuws. Tegen Ajax hadden de Rotterdammers een superdag, maar wie ze zag blunderen bij Go Ahead en in Groningen weet dat dit team gewoon niet veel verder is dan onder Mario Been. Dus binnenkort zal aanvoerder Ron Vlaar wel weer een stemming organiseren, ingegeven door Martin van Geel. Diezelfde Van Geel die Roda in staat van totale ontbinding achterliet, in lijn met hoe hij elders werkte. Roda moet oppassen met zo’n matige ploeg niet richting nacompetitie af te zakken.
Heerenveen is al elf wedstrijden -beker inbegrepen- ongeslagen. Als supporter zou ik blij moeten zijn, maar het spel is echt heel, héél matig. Zodra de Friezen tegen echte tegenstand oplopen, ontploffen verdediging en middenveld. En met Michel Breurer in de basis speel je per definitie met tien man. Bovendien: Bas Dost is geen eredivisie-spits, zó technisch onder de maat en zó vaak falen bij 100% kansen! Ik heb het niet over zijn uitstraling van een permanent ontevreden kind dat weer zijn zin niet kreeg. Eng jongetje.
Ajax beleefde zijn zoveelste Waterloo -zeg maar, totale afslachting- in Utrecht. Oók de verdienste van Utrecht-trainer Jan Wouters (foto)? Of was het de slechte scheidsrechter?
André Ooijer maakte zo’n schofterige overtreding dat hij donkerrood had moeten krijgen. Maar het werd slechts geel en scoorde twee minuten later.
Ongekend hoe die marchandeur van een Ruud Bossen elke wedstrijd verknalt. Zoals Van Sichem de dag ervoor bij Feyenoord, en natuurlijk weer Pieter Vink bij NAC –Vitesse, het resultaat bepaalde.
En het Ajax van al die grootheden die hun positie danken aan de couppleger, staat nu 11 punten achter op AZ, dat weer keurig won van ADO-Den Haag.
Tja.

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: