De ranglijsten 2011 (deel II)

november 30, 2011

Vorige week ben ik op deze plaats met mijn ranglijsten begonnen. In zekere zin alvast een terugblik op 2011, want gebaseerd op mijn ervaringen in het bijna voorbije jaar.
Hieronder het vervolg.

Gastvrouw van het jaar:
Debbie Hoogenboezem van Sazanka in Amsterdam
Wie met zoveel enthousiasme en vriendelijkheid alle gasten verwelkomt en vervolgens met ogen voor en achter blijft waken over hun welbevinden, verdient een onderscheiding als deze.
Alle gastvrouwen van Nederland zouden eens een cursus moeten volgen bij mevrouw Hoogenboezem.

Beste en mooiste hotelkamer:
de Thema suite van Merlet in Schoorl
Met fraai en supervers ontbijt!

Beste ´oosters´ restaurant:
Royal Mandarin in Hilversum
Superieure Chinese keuken en een perfecte bediening. De prijzen zijn zeer vriendelijk, de topkwaliteit in aanmerking genomen.

Mijn restaurant-top 5 2011

5) La Serre in Amsterdam
Eindelijk heeft Nederland een bistro zoals in Parijs La Coupole, waar topkwaliteit voorop staat en waar men zeer, zeer vriendelijke prijzen hanteert.
Een prachtige gerecht is de ´doos´ met alle gerechten van La Serre in kleine porties. Een vondst! En belangrijker: ongekend smakelijk.

4) Vis in Hoorn
De mooiste tong van Nederland, prachtige visgerechten, prima vleesgerechten. Jeroen Romanesco is de nieuwe, creatieve topchef.
De prijzen zijn voorbeeldig laag.

3) Het Nonnetje in Harderwijk
Het is Michel van der Kroft gelukt om als chef van Het Nonnetje door te dringen tot de top van ons land. Zijn creativiteit resulteert in unieke smaakcombinaties.
Het Nonnetje is nu een must voor de culinaire liefhebber. Eten op het mooie terras is helemaal een droom, de bediening voldoet aan de meest strenge eisen.

2) Le Ciel Bleu in Amsterdam
Toen ik in de lift afdaalde vanaf de 23ste etage van het Okura Hotel waren mijn ogen vochtig. Ontroerd door het culinaire genot dat mij zojuist ten deel was gevallen. Op dit niveau koken in Nederland is maar voor heel weinigen weggelegd. De locatie, de gerechten, de bediening en de sfeer, de perfectie vrijwel bereikt.

1) De Zwethheul in Schipluiden
Mario Ridder was de sous-chef toen Parkheuvel van Cees Helder als eerste in Nederland drie Michelinsterren veroverde. Hij nam vervolgens De Zwethheul over, verbouwde de zaak, en kookt zo briljant dat alle gasten begrijpen dat die drie sterren van Parkheuvel minstens voor een deel zijn verdienste waren. Mario had in de zojuist verschenen gids van De Bandenman met drie sterren onderscheiden moeten worden.

Joop Rentmeester
Restaurantcriticus Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: