> Dracula in Brussel

december 11, 2011

Abstracte kunst spreekt me vaak aan, met abstracte begrippen heb ik de grootste moeite. Zo zou ik weleens willen weten wie dat zijn, de ´financiële markten´ die ons het leven zo zuur maken. Kunnen we die te spreken krijgen? Moeten we Bettine Vriesekoop sturen die Chinees verstaat? Valt er met de ´financiële markten´ te pingpongen? Of zijn de ´financiële markten´ alleen maar een fantoom als die Dracula van Bram Stoker?
Een feit is dat die ´financiële markten´ het in de historische oorlogsroman over het faillissement van Europa (waaraan nu nog geschreven wordt, maar door wie?) moeten opnemen tegen het nooit nader gedefinieerde samenraapsel Merkozy. Al had Stoker het beter gedaan, tot nog toe best een meeslepend boek. Ook omdat je steeds menselijke trekjes herkent in de hoogst waarschijnlijk alleen maar gefantaseerde hoofdrolspelers, die ´markten´ en Merkozy.
Die laatste is natuurlijk hoe dan ook uit een reageerbuis in een stamcellaboratorium ontsnapt. Want een werkelijk bestaande persoon kan onmogelijk tegelijkertijd in Berlijn én in Parijs zitten bibberen. Zoals volgens de media dit weekeinde, in afwachting van de reactie van de ´financiële markten´ op een poeha- en bombarie-bijeenkomst te Brussel waarop Merkozy een mysterieuze bazooka kwam lanceren.
Volgens velen hebben de geheime schrijvers van ´Het Faillissement van Europa´ toen de intrige verder verrijkt. Via de introductie van het Akkoord van de Bazooka.
Maar ik denk dat zelfs Stoker dit niet had verzonnen: contra-productieve pagina´s als schiettuig presenteren. Knap bedacht, maar wat mij betreft toch geen echte bijdrage aan de spanningsboog van de roman. Tenzij de auteurs namens de Grote Tegenstander van Merkozy een creatiever antwoord weten te verzinnen dan dat van de kale kip waarvan niet te pukken valt. ´Geen begrotingsdiscipline kost geld dat er niet is´, is de clifhanger van het hoofdstuk van vorige week.
Ik verwacht nu nog geen beslissende uithaal van de ´financiële markten´. Er zal wel gekozen worden voor langzame verwurging van Merkozy. Anders zou het slothoofdstuk van het boek nu al geschreven moeten worden, veel te vroeg voor de goud beluste winnaar die de zege niet meer kan ontgaan.
Jammer dat we Bram Stoker niet meer kunnen vragen het verhaal nog een beetje spannend te houden. Al heb je Dracula niet nodig als het over bloedzuigers gaat. De nieuwe Dracula heet ´financiële markten´.

Peter Hooft
Redacteur Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: