De WC-eend van Ineke van Gendt

december 16, 2011

Ik woon beknopt, een achterkamertje heb ik niet. Ik doe sinds 1977, toen Joop den Uyl zijn tweede kabinet misliep, niet meer aan politiek. Behalve soms nog in de huiselijke kring en dan blijkt het ontbreken van een achterkamertje toch een heel probleem.
Het eeuwige lachebekje dat zich bij voorkeur als de jeune premier van dit land presenteert en geen idee van enigerlei crisis lijkt te hebben, heeft in zijn Catspandje kennelijk wel zo´n achterkamertje.
Daar werd zo gepiepeld dat de Gazelle-fanaat Donner onderkoning werd. De droge humor van deze ex-minister schijnt legendarisch te zijn. Het rare is dat ik me daar wel iets bij kan voorstellen. Ik ben gehuwd met een even streng gereformeerde vrouw.
Staat het ondertussen wel vast dat de zeer tijdelijke huurder van dat Haagse Catspandje zelfs niet over het begin van enig maatschappelijk inzicht beschikt. Al geruime tijd weet echt iedereen, kiezers bijvoorbeeld, dat het afgelopen moet zijn met de baantjes-uitdelerij die gebaseerd is op partij-politieke verhoudingen. Vrijwel niemand is meer lid van een politieke partij. Zelfs dit is drs. Lachgas, jeune premier maar toch vooral chef verroest handelen, ontgaan.
De minister-president heeft in zijn achterkamertje een lucifer afgestreken om het laatste restje vertrouwen in de democratie in de hens te zetten. En ondertussen maar zeuren over corrupte vriendjespolitiek in Zuid-Europa.
Ik lees over de aanstelling van Donner het commentaar van de beste volksvertegenwoordiger die er nu is, Ineke van Gendt. Ze roept iets over ´Wij van WC-eend kiezen WC-eend´. Briljant. Ofschoon te vrezen valt dat de Lachende Eend van het Catshuis het schoonmaaktechnisch aflegt tegen die WC-eend.
Die zou allicht wél gekozen hebben voor een open sollicitatie-prodecure, waarin de D66-er Rinnooy Kan een kans had gemaakt. Bijvoorbeeld als meest geschikte kandidaat. Maar ja, de ex-burgemeester van Rotterdam -de bullebak Opstelten- die consequent een lange neus trekt naar de rechtstaat, had een andere deal.
Ik ken -gelukkig maar- slechts één VVD-er. Deze heeft inmiddels zijn lidmaatschap opgezegd.
Ik ken wel heel veel ´staatsverlaters´ als ik. Hun aantal groeit. Achterlijke achterkamers anno 2012, laat maar.
En met de euro komt het ook niet goed, meneer Achterkamertje.

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

2 Responses to “De WC-eend van Ineke van Gendt”

 1. van de Rijt Says:

  Schandelijke benoeming van een regent van de vierde partij van ons land .Een mastodont die minachting heeft voor het parlement.
  Een man die vorig jaar binnen zijn partij bewees dat alleen zijn democratie bepalend is..Met ene man als Alexander Rinooy Kan had je de perfecte kandidaat.
  Nederland ,de VVD met name moet zich schamen voor deze vriendjes politiek cultuur.

 2. G Ham Says:

  De hunkering naar de val van een kabinet was nog nooit zo groot en nog nooit zover af. Het voortdurend schieten met losse flodders door links en vervolgens de rake antwoorden van rechts laten links verschrompelen tot een machteloos clubje zielige wanhoop politici.
  Misschien moet eerst de eigen stekker eens goed in het stopcontact alvorens op elk besluit van deze regering ongefundeerd te gaan schieten.
  Dan kan links wellicht de juiste spanning meten en wat zinvollers gaan doen dan slechts roepen dat alles “FOUT” is en gaat.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: