Het failliet van de parlementaire pers

december 18, 2011

Al sedert jaar & dag de zwakste tak binnen de journalistiek: de parlementaire pers.
Verworden tot een intiem onderdeel van het milieu dat de dames en heren verslaggevers geacht worden te controleren. Gedreven deelnemers aan het politieke spelletje terwijl ze de grootst mogelijk distantie behoren te bewaren. Wie geen beroepsbuitenstaander is, heeft in de journalistiek niets te zoeken, een parlementaire verslaggever kan geen lid zijn van een politieke partij.
Zoals een misdaadjournalist geen deel kan uitmaken van een bende.
Het argument dat een intieme relatie op het Binnenhof onmisbaar is voor nieuws en achtergronden, is flauwekul. Ik ken een uitstekende misdaadverslaggever (zie http://www.misdaadjournalist.nl) die erg veel van de criminele wereld weet, ofschoon hij nimmer met geboefte aanpapt. Gewoon een kwestie van hard werken, desnoods bij nacht en ontij, zo kun je ook aan je informatie komen.
De parlementaire pers is fundamenteel lui en lapt het journalistiek beginsel van onafhankelijkheid aan de laars. Resultaat: de parlementaire pers is de hoofdverantwoordelijke voor dat fameuze ´gat´ tussen politiek en burger.
De parlementaire pers heeft en koestert zijn eigen achterkamertjes, de parlementaire pers heeft zich als deelnemer uitgeleverd aan een Haags spel dat de burger verfoeit en dat de democratie ondermijnt.
Ik begin erover omdat ik lees dat de parlementaire pers de heer Rutte tot politicus van het jaar heeft uitgeroepen.
De parlementaire pers vonnist conform de antieke maar niettemin waardeloze regels van het Haagse politieke bedrijf dat hij of zij die aan de macht blijft, goud verdient. Dat kiezers meer belang hechten aan andere eventuele verdiensten van een politicus -te denken valt aan een visie op de ontwikkeling van de samenleving- dat interesseert de parlementaire pers niet. Ik vrees dat die lui, ingekapseld als ze zijn, niet eens weten dat er iets van een wereld buiten het Binnenhof en Nieuwspoort bestaat.
De heer Rutte tot politicus van het jaar uitroepen, bewijst mijn gelijk.
De heer Rutte liegt en bedriegt, de heer Rutte kan zelfs niet rekenen op basisschool-niveau, de heer Rutte is nog nooit betrapt op het begin van een visie met betrekking tot Nederland in een volgend decennium, de heer Rutte doet de zwaarste economische crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw met een geintje af.
De heer Rutte is wél al ruim een jaar premier. De heer Rutte schijnt het op een geheime missie als gezellige tafelvoetballer in Afghanistan goed gedaan te hebben.
Volgens de parlementaire pers moet je dan dus wel politicus van het jaar zijn.
Ik heb lang geleden een redactie weleens voorgesteld de parlementaire pers op te doeken en ter hoogte van het Binnenhof te vervangen door serieus jagende misdaadverslaggevers. En om vervolgens alle parlementaire verslaggevers te veroordelen tot society-rubriekjes à la het Stan Huygens Journaal in De Telegraaf.
Weinig enthousiasme was mijn deel.
Gelijk krijgen duurt wat langer dan gelijk hebben.

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: