Zwaar onderschat: Toon Gerbrands

december 18, 2011


Door de permanente stammenoorlog in Amsterdam bij Ajax sneeuwt helaas veel ander nieuws onder. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat een aantal veel te grote ego’s met meestal veel nieuw geld maandenlang de voorpagina’s beheersen, want het gaat feitelijk helemaal nergens om.
Ik was tevreden dat veel mensen (vaak ook met een landelijk bekende achternaam) mij meldden dat ze mijn visie “iedereen weg bij Ajax en Arie van Eijden aan de slag” delen.
Maar laten wij nu eens 30 kilometer in noordelijke richting rijden.
Ik bedoel: waarom blijft de prachtige prestatie van AZ zo onderbelicht?
Toon Gerbrands heeft sinds het gedwongen vertrek van Dirk Scheringa die club op perfecte wijze en zonder geld op de rit gezet.
Hij trok de juiste man op het juiste moment aan en Gert Jan Verbeek mag misschien wel een wat norse en boerse indruk maken, hij wordt door de spelersgroep op handen gedragen.
AZ verkoopt spelers van wie men denkt dat ze hun beste tijd in Alkmaar gehad hebben en haalt onbekende grootheden binnen die nieuwe impulsen geven aan de ploeg.
Laten we wel wezen, men staat meer dan riant bovenaan en dat heet in een taal die ik weiger te spreken ‘Herbstmeister’. En de meeste ‘Herbstmeisters’ worden ook ‘Meister’ aan het einde van het seizoen.
AZ overwintert in Europa en kan in een confrontatie met Anderlecht zo maar nog een ronde verder komen. En deze week dus voor de Nederlandse beker tegen het kwakkelende Ajax in de ArenA.
Het AZ-stadion zit elke week vol en er komt geen wanklank uit de Kaasstad. Dan mag je toch voorzichtig concluderen dat de Alkmaarders in staat zijn geweest met zeer capabele mensen de club van de ondergang te redden. Geen enorme ego-tjes, geen machtswellustelingen, geen beroepleugenaars, geen mensen van wie je bijna zou denken dat die in een echte oorlog tot van alles in staat zouden zijn. Maar gewoon een team dat met intelligentie, liefde en deskundigheid een club runt. Dat blijkt toch te kunnen werken.
De Joodse term ‘gotspe’ schoot me te binnen toen ik las dat Dirk Scheringa, van wie ik dacht dat hij voor tien jaar in een kerker verbleef, advies wil geven aan Frank de Boer en aan Ajax. Hoe durft deze loser, deze boef, deze man die duizenden mensen op het randje of ver over het randje van de armoede heeft gebracht, zijn muil -een ander woord kan ik niet vinden- nog open te trekken?
Zit er iemand te wachten op deze mislukte, onbetrouwbare man? Met zijn adviezen weet je in elk geval één ding zeker: je ondergang wordt er definitief mee ingeleid.

Peter van de Rijt
Sportcommentator Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: