De uitverkoren kudde

december 21, 2011

Elke dag staan de kranten vol met slecht nieuws. De recessie, de crisis.
Wie goed leest weet: we zijn bijna aan de bedelstaf en de voedselbank zal voortaan onze laatste redding zijn. Ik vreesde dat ik dagelijks over het ene faillissement na het andere van vele restaurants zou lezen. Jammer, dacht ik. Het was toch zo heerlijk om eens te gaan lunchen in Harderwijk, Maastricht, Zwolle of waar dan ook. ‘Aber das war einmahl’, zo meende ik als volger van het nieuws.
Maar al mijn desbetreffende bespiegelingen blijken baarlijke nonsens.
Met de kerstdagen zitten alle restaurants afgeladen vol. Op kerstavond en bij lunch en diner op eerste en tweede kerstdag is zowel in het topsegment als in de middencategorie geen tafel meer te krijgen.
Sterker, als je tracht te reserveren voor twee personen, dan krijg je- zoals mij overkwam- te horen dat je op de reservelijst plaats ´mag´ nemen.
Ik snap het wel: tafels van vier en meer gaan voor. Maar teruggebeld worden? Daar hoef je zeker niet op te rekenen. Wie denk je wel dat je bent? Nou, een potentiële klant!
Meestal serveren de restaurants op deze feestdagen een vaststaand menu en de prijzen variëren van € 80 tot zo’n € 150 per persoon, natuurlijk zonder een druppel drank. Wie uit eten gaat is dus per persoon minimaal € 200 kwijt in de 2- en 3-sterrenrestaurants. De crisis heeft deze groep (nog?) niet bereikt en men legt zonder een spier te vertrekken de creditcard op tafel en laaft zich aan de mooiste gerechten, vaak in mini-portie, maar dat kan de pret niet drukken.
Die mensen accepteren dat ze als een kudde om half acht naar binnen mogen in de fraai versierde eetzaal, waar ze vervolgens geen enkele inspraak hebben in de samenstelling van hun maaltijd. Wat het tempo betreft is het ook maar afwachten geblazen. Je mag je blauw betalen en verder: wees blij dat je bij de uitverkoren kudde mag behoren, dus mond houden en eten en doen of je geniet.
Want de restaurateurs hebben blijkbaar geen enkele last van de crisis en kunnen het zich zelfs permitteren om daags na de kerst te sluiten om pas na een week in het nieuwe jaar weer eens hun deuren te openen voor de gasten. Tussen kerst en nieuwjaar lunchen of dineren in Nederland is bijna net zo moeilijk als rust creëren in de bestuurskamer van Ajax.
Uw recensent gaat met een prachtige dame tweede kerstdag dineren in een sterrenrestaurant waar de gast op de valreep van het jaar nog even welkom is als tijdens die andere elf maanden, en waar het aangeboden menu geheel in balans is met de prijs. Maar aan die reservering voorafgaand heb ik telefonisch acht keer m’n neus gestoten aan de deuren van herbergen waar zelfs naast de kribbe in de stal geen plekje meer te bemachtigen viel.
Fijn kerstdiner en tot in het nieuwe jaar.

Joop Rentmeester
Restaurantcriticus Soeverein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: