Huichelen is ook een vak

december 25, 2011

Natuurlijk zie ik niets in enigerlei monarchie. Ik ga ook niet met de paardentram naar mijn werk. Wie enige vorm van inspraak van onderhorigen waardeert, is per definitie tegen een erfelijk koningschap. Dit idee is al enige eeuwen oud. Wie zich als democraat afficheert en toch geen lid is van het Republikeins Genootschap is op psychiatrische hulp aangewezen. Misschien valt er nog een persoonsgebonden budget te regelen. Ik zou zeggen: haast u!
De staatsomroep reserveerde hedenmiddag zendtijd voor een propagandapraatje van het staatshoofd, herhaling gegarandeerd. Ik heb niets tegen mevrouw Von Amsberg, om begrijpelijke redenen een definitief troosteloze weduwe van 73, en als de dood voor de eenzaamheid van het bestaan als pensionado.
Een beetje kleien en beeldhouwen achter de sansevieria´s; mij lijkt het ook niks. ´Omaatje lief´ ergens in het Gooi, dat biedt geen perspectief.
´Wat doen we met oma met de kerst?` is ongetwijfeld een kwestie die haar gehaaide kinderen nu al bezighouden.
En dus begon Oma Trix maar weer eens aan zo´n kersttoespraakje. Voor ze er de ether mee in mag, schijnt ze de tekst eerst aan de Koning van het Theater van de Lach, ene Rutte, te moeten voorleggen. ´t Zal je maar gebeuren. Ben je staatshoofd, krijg je dat. De zoon van John Lanting die je tekst komt nalezen en allicht kraken.
Ik heb inmiddels op internet gezien wat de majesteit vanmiddag zoal heeft betoogd. Iets over de aarde, het milieu, de rijkaards, Jezus en Gandhi. In de waarneming van de heer Wilders een pleidooi voor Groen Links. Klopt niet. Want dan had oma Trix Allah er wel bij gehaald.
Wat ik van Wilders niet en evenmin van bijvoorbeeld de SP, de PvdA en Groen Links hoorde, was dat de majesteit een hypocriet praatje hield. En kennelijk mocht houden. Ze deed het knap, huichelen is ook een vak op schouwburgniveau. Maar iemand die met een gouden lepel uit een gouden bordje eet, kan maar beter haar kop houden als het over de minder aantrekkelijke aspecten van het kapitalisme gaat. Iemand die zich niet laat rondtuffen in een electro-Smart en wel nogal vaak privé vliegt op andermans kosten, is zo ´groen´ niet. Als je de moeder bent van een zoontje dat hartje zomer in Argentinië gaat skiën en door onderbetaalde Afrikanen een patserpandje in Mozambique laat neerzetten, dan kun je beter je kind belerend toespreken dan de natie. Of mij.
Als ze al niet in Lech, dat schaamteloze Saint-Tropez van de wintersport, rondhangt, zit Omaatje Lief nu aan de kerstdis in haar Haagse paleis. Als het Leger des Heils belt, zal het tevergeefs zijn. De Voedselbank wordt ook niet doorverbonden. Een paar van die prinsjes wijzen erop dat het dit jaar met de aandelen Shell van de Oranje´s droevig gesteld was. ´Volgend jaar beter´ en een lakei rijdt een derde dozijn Dom Pérignon binnen.
Het zou mooi zijn als oma verzucht: ´Groen en rijk, ik moet er toch nog eens over nadenken. Is beschaving misschien een thema voor mijn toespraak voor volgend jaar kerst?´
Tien tegen één dat haar oudste zoon dan zijn hoofd schudt. Hij doet de corvée van het kerstpraatje volgend jaar liever zelf. En wat zou dat zijn, beschaving?

Peter Hagtingius
Hoofdredacteur Soeverein

Advertenties

One Response to “Huichelen is ook een vak”


 1. Het etablissement “Beschaving” is alleen weggelegd voor enkele fijnproevers die dit restaurant weten te vinden en waarderen.Het ernaast gelegen café “Vrijheid” is slechts toegankelijk voor leden.

  De in de nabijheid gelegen uitgaansgelegenheid “Democratie” bekend om zijn “Doe even normaal man” mentaliteit valt in dit dorp dan ook behoorlijk uit de toon.

  Van oudsher hebben wij dan ook menig protest gevoerd om deze smet op ons mooie dorp te verwijderen,zelfs een bibob procedure mocht niet baten.

  Toch blijven wij strijdvaardig voor het behoud van ons zo mooie tolerante gastvrije dorp.

  Jhr. H.M. van Eilanderbult tot Benedenknijpe
  Kleinegeest
  Friesland


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: